viernes, 9 de noviembre de 2007

Matea ondo prestatzeko aholkuak


Hego Amerikan, matea edatea oso aintzinako ohitura da, eta oso hedatua. Edari hutsa ez ezik, komunikatzeko modua ere izaten da. Lagun artean matea partekatzea hegoamerikarron komunikazio- sinboloetako bat da.

Mate yerba, belarra, infusioa ontzi batean zerbitzatzea da modu ezagunena. “Mate cebado” deitzen da eta erabiliena da. Matea prestatzeko era asko daude. Batzuek azukrearekin edo beste zenbait osagairekin prestatzen dute, beste batzuek mikatza zerbitzatzen dute, baina zein mikatza zein gozoa mate ona prestatzeko sekretua ez dago hor, prestatzeko moduan baizik.


Nola presta genezake mate ona? Mate mikatza prestatu nahiko bagenu, errezeta hau jarraitu beharko genuke:



  1. Kalabazazko mateak eta irekidura handia daukatenak egokienak dira.

  2. Kalabazak prestatu behar dira. Horretarako, modu ezagunena da: matea garbitzea, yerbarekin betetzea eta ur beroa jartzea. Prozesu hau hiru egunez behin errepikatu behar da eta gero ondo garbitu eta lehortu behar da matea.

  3. Urrezko ahokoa daukaten bonbillak hoberenak dira.

  4. Matearen hiru laurden bete behar da.

  5. Eskua irekiduran jarri eta suabe-suabe mugitu, irabiatu behar da. Gero, matearen alde bateraino yerba mugitu behar da.

  6. Hasieran, yerba gutxiago dagoen matearen aldean ur epela bota behar dugu, poliki-poliki. Apur bat itxoin eta pauso hau errepikatu behar da. Yerba ura hartu ondoren, alde berean, beheraino bonbilla sartu behar dugu.

  7. Ura berotu egin behar da, baina inoiz ez da irakin behar. Hori gertatuz gero, ur irakina bota eta ura berriro berotu behar da, bestela, aldu egingo dugu yerba.

  8. Matearen leku berean ura bota behar da eta ezin da bonbilla mugitu. Eta kontuz! Matea ez dugu gehiegi bete behar!

  9. Aholku hauek jarraituz gero, matea suabeagoa eta atseginagoa izango da, bonbilla ez da buxatuko eta denbora luzean matea hartu ahal izango dugu.

  10. Mate azukrearekin, edan nahi badugu, bota koilarakada laurden azukre mate bakoitzean, ura jarri baino lehen.

  11. Matea edaten bukatu ondoren, beti ondo garbitu eta lehortu behar da ontzia.


Matea edateko beste modu batzuk



Tereré: Beroa hobeto jasateko, Paraguain, Argentinako itsasertzekoan eta Chacoko probintzia argentinarrean, tereré, ur hotzaz prestatuta hartzen duten matea oso ezaguna da.


Mate egosia: Landa-guneetan mate egosia derrigorrezko gosaria da. Ontzi batean, 80 gramo yerba ur litroko jarri behar da eta gero yerba ontziaren behera jalki ondoren, ur hotz pixka bat bota behar da. Bai esnearekin bai hutsa edan daiteke, eta nahi baduzue azukrearekin ere bai.


Mate egosia hotza eta limoiarekin ere zerbitzatu daiteke, freskagarri bezala.


Gaur egun, supermerkatuetan iragazki paper txikietan saltzen da yerba, tea bezala eta modu horretan, errazagoa da mate egosia prestatzea.


Beste sendabelar batzuekin: Sendabelar batzuk gehitzea yerbara edo uretara posible da. Adibidez, peperina, melisa, menta, txortalo (poleo), koka, fucusa eta abar


Beste osagai batzuekin: Sendabelarrak ez ezik, beste osagai batzuekin ere presta liteke matea. Adibidez, nahiz limoi edo laranja zukuz nahiz azalaz, kafeaz eta batzuetan edari alkoholdunekin. Ginebraz edo agua ardientez prestatzen dena “cimarrón” deitzen dute.



No hay comentarios: