lunes, 12 de noviembre de 2007

Matea



Matea edaria da. Hori egia da. Baina ez da egia borobila. Edariak egarri izaten garenean hartzen ditugu; matea, berriz, bakarrik egoten garenean, edo lagunekin egoten garenean, edo ikasten dugunean, edo lanean ari garenean, edo deskantsatzen ari garenean…



Bai, badakit: hori ez da definizioa. Ura ere har dezakegu lanean, kafea ere edan dezakegu lagunekin, ardoa ere bakarrik egoten garenean… baina ez da gauza bera. Urak ez bezala, mateak badu edateko modua. Kafea ez bezala, matea ez da bukatzen. Ardoak ez bezala, mateak ez du mozkortzen.


Zein da desberdintasuna? Zein da berezitasuna? Zergatik edaten dugu


argentinarrok eta uruguaitarrok egunero eta, gehienetan, egun osoan-?



Matearen helburua partekatzea da:


- Etxera etortzera lagun bat gonbidatzen dugunean, erabiltzen dugun esaldia da “Etor zaitez mate batzuk edatera” . Eta horrela pasatzen dugu arratsaldea, matea edan eta edan, eta gure gauzak kontatzen. Mateak erritmoa finkatzen du: edaten ari denak entzun egiten du, edaten ari ez denak hitz egiten du. Eta minutu bat geroago, rolak aldatu egiten dira


Lanean ari garenean, matea hartzeak arindu egiten du lana.



Bulego batean edo lantegi batean matea edateak lankideen arteko harremanak estutzen laguntzen du. Gainera, lana hobeto egiten da, matea hartzeko ez delako beharrezkoa bost minutuan behin etetea. Kafea hartzen dugunean, kikara berehala bukatzen da eta beste bat hartzeko lana eten behar izaten dugu.


- Mateak ere geure buruarekin partekatzeko balio du. Arraroa eman dezake, baina bakarrik egotea batzuetan gogorra izaten da. Matea kidea da momentu horietan. Izan ere, laguntasuna da bakarrik lan egin edo ikasi behar dugunean.


Mateen artean, pausua egiten dugu pentsatzeko. Nekatuta sentitzen bagara, mateak geldialdia harrraziko digu, yerba aldatzeko edo ur gehiago bilatzeko.



Matea ondo prestatzea ohituraren zati inportantea da. Matea ondo prestatzen ez dakiena ez da benetako mate-zalea. Bakoitzak bere sekretuak ditu mate gozoa egiteko. Hona hemen aholku batzuk:


Urak 85 gradutan egon behar du.


Urak irakiten badu, ez du balio, matea “garbituko” delako. Mate gozoan, ura eta yerba lotuta daude; garbitzen bada, yerba behean gelditzen da eta uretan yerba-zatitxo batzuek “igeri egiten” dute. Gainera, edaria zaporea galtzen du.


Yerba paketetik ateratzen denean, hautsa ere ateratzen da.


Hauts horrek matea garbitzen du. Orduan, yerba matean ipinita, esku bat jarri behar da matearen ahoan, eta astindu egin behar da. Horrela hautsa eskuan geratuko da, ez matean.


Matea luzeagoa egiteko, ura poliki-poliki jarri behar da, yerba guztia busti gabe.


Zergatik da hain inportante matea ondo prestatzea? Errespetuarekin lotuta baitago. Ez da atsegina mate garbia edo hotza ematea; bestalde, guk barkamena eskatzen dugu matea garbitzen bazaigu.

Antza denz, kafea edonorekin edan dezakegu, baina matea maite ditugunekin besterik ez. Ni ados nago esaldi honekin. Norbait matea hartzera gonbidatzea maitasuna hastera gonbidatzea da.

No hay comentarios: